Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά!


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων στέλνει σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό τις καλύτερες ευχές για το νέο σχολικό έτος 2011/2012. Καλωσορίζουμε τα καινούργια παιδιά και γονείς της Α' τάξης, όσους μεταγράφησαν, αλλά και τον νέο διευθυντή μας και δασκάλους. Ευχόμαστε θερμά σε όλους καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κανούργια σχολική χρονιά ξεκινά με προβλήματα και μάλιστα θεμελιώδη, κυρίως αυτό της μη έγκαιρης έκδοσης των σχολικών βιβλίων. Ποιές λύσεις θα δοθούν και ποιά εξέλιξη θα υπάρξει, είμαστε εδώ να παρακολουθήσουμε αλλά και να βοηθήσουμε, όπως πρέπει, ως γονείς.

Σε όσους από εμάς ανησυχούν υπέρμετρα, θέλουμε απλώς να θυμίσουμε ότι στην Φινλανδία, την χώρα με το καλύτερο σήμερα εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως, τα παιδιά όλων των τάξεων επιστρέφουν σπίτι τους χωρίς κανένα βιβλίο και χωρίς εργασίες ή "διάβασμα" για το σπίτι. Όλο το έργο γίνεται στο σχολείο. Στη τάξη εκτός από τα επίσημα σχολικά βιβλία χρησιμοποιούνται εκτενώς εξωσχολικά βιβλία που επιλέγουν οι δάσκαλοι, αλλά και κάθε είδους διδακτικό μέσο, υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, διαδίκτυο κλπ. Αυτοί είναι πρώτοι στη σχετική κατάταξη μέτρησης των ικανοτήτων των μαθητών, εμείς τελευταίοι. Και ειναι εύλογο να σκέφτεται κανείς ότι στο αποτέλεσμα αυτό, τα σχολικά μας βιβλία δεν μπορεί να μη φέρουν μερίδιο ευθύνης. Είτε ως προς το ίδιο το ποιοτικό τους περιεχόμενο, είτε ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ορθή χρήση τους.

Γι'αυτό και οφείλουμε, έστω προσωρινά, να ελπίζουμε ότι, αυτή ακριβώς η συγκυριακή έλλειψή τους, αντί να επιταχύνει τον κατήφορο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τελικά να δώσει το έναυσμα για μια νέα δημιουργική τάξη, ένα εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης, μακρία από την "ύλη του σχολικού βιβλίου" που "οφείλεται" να διδαχθεί και καταδυναστεύει δασκάλους, μαθητές και γονείς. Ας μη βιαζόμαστε γιατί ο νόμος των "ακούσιων συνεπειών" λειτουργεί πολλάκις και επ'ωφελεία.

Ίσως λοιπόν το "πρόβλημα" των σχολικών βιβλίων, αποτελεί τελικά ΤΗΝ ευκαιρία να σκεφθούμε όλοι "έξω από το κουτί", να κινηθούμε δημιουργικά εκτός πεπατημένης και να απελευθερώσουμε τους δασκάλους και τα παιδιά μας από τις παρωπίδες της "εγκεκριμένης" ύλης, του στενού γνωσιακού πλαισίου ενός σχολικού βιβλίου και της στείρας αποστήθισής του, ώστε όλοι "να είμαστε εντάξει".

Ενθυμούμενοι την παλαιά ρήση : "Κάνενα βιβλίο όσο καλό κι αν είναι δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν αφοσιωμένο δάσκαλο" ας ευχαριστηθούμε τα παιδιά μας απαλλαγμένα κατ'αρχήν από τα βαρίδια της σχολικής τσάντας κι ας φανταστούμε ένα σχολείο που το εκπαιδευτικό έργο δεν θα εξαρτάται από την χρήση και προσκόλληση στα "ευαγγέλια" τύπου σχολικών βιβλίων, αλλά από την δουλειά και την δημιουργικότητα των ανθρώπων που το στελεχώνουν και το συγκροτούν. Ουδέν κακόν αμιγές καλού ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: