Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πειράματα στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Πως μας διέφυγε αυτό;

Η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινά τη σεζόν με μια επανάληψη σε δημοφιλή πειράματα που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, αλλά και σύντομες ιστορίες επάνω στη ζωή σπουδαίων επιστημόνων, συνοδευόμενες από δραστηριότητες και κατασκευές.



Στόχος της έκθεσης είναι να «μεταμορφώσει» σε ενδιαφέρουσα εμπειρία την επιστημονική γνώση, προσφέροντάς την σε παιδιά και ενήλικες με παραδείγματα εύληπτα, απτά, πρακτικά και κατανοητά.

Τα Σαββατοκύριακα η έκθεση λειτουργεί μεταξύ 11 π.μ. - 8 μ.μ., ενώ το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τους υπερήλικες και τα παιδιά. Εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

«Υλη και υλικά», «ήχος και εικόνα» και «Βιοτεχνολογία» απαρτίζουν τις τρεις ενότητες της έκθεσης. Ο επισκέπτης, πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα και κάνοντας πράξη όλα εκείνα που θεωρητικά έμαθε στο σχολείο, γνωρίζει, μεταξύ άλλων, πώς είναι οι οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, βλέπει αληθινά δείγματα DNA, μαθαίνει πώς γίνονται τα τρισδιάστατα γραφικά, παίζει εικονικά κρουστά, κ.ά. Τα πειράματα ξεκινούν στις 13.30 και διαρκούν 40 λεπτά, και θα τα κατανοήσουν καλύτερα παιδιά ηλικίας άνω των 9 ετών μαζί με τους γονείς ή τους ενήλικες που τα συνοδεύουν. Μεταξύ άλλων, μπορούν να παρακολουθήσουν πώς γίνεται η εμφάνιση ενός φωτογραφικού φιλμ, έννοια μάλλον άγνωστη, αφού η σημερινή γενιά γνώρισε κατευθείαν την ψηφιακή εξέλιξή της. Ακόμη, θα μάθουν πώς ανακαλύφθηκε το οξυγόνο, θα δουν τα πειράματα οπτικής του Νεύτωνα και την ανάλυση και σύνθεση του φωτός στα χρώματα της ίριδας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και ταχυδακτυλουργοί, μαθαίνοντας πώς να εξαφανίζουν ένα ποτήρι. Εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το πείραμα με χαρτονομίσματα που αντιστέκονται στη φωτιά, ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές, αλλά και οι έως... μαγικές ιδιότητες της χημείας που μπορεί να αλλάζει υγρά με τον δικό της, μυστικό τρόπο.

Τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου μεταξύ 16.30 και 17.30, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες για επιστήμονες που άφησαν το στίγμα τους στις Θετικές Επιστήμες, με παράλληλες δραστηριότητες και κατασκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2007, όταν και ξεκίνησε η έκθεση, μέχρι σήμερα, την έχουν επισκεφθεί 93.152 μαθητές και 1.868 σχολικές ομάδες (κάθε σχολείο που την επισκέπτεται χωρίζεται σε ομάδες των 50-70 μαθητών), ενώ πέραν των μαθητών, την έκθεση έχουν δει 81.752 άτομα, ως γενικό κοινό, όπως εξηγεί η μία εκ των υπευθύνων της έκθεσης, Βάλια Λύρατζη.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου

via news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: